De Moestuin van Waddinxveen is een sociaal groenproject waarbij de naam al aangeeft dat het hier gaat om een moestuin en een siertuin van en voor alle Waddinxveners.

Deze tuin die te bereiken is via het schoolplein van de basisschool Kleurrijk aan de Jacob Catslaan is een pareltje midden in de bebouwde kom.

De tuin is een educatief project voor de kinderen van de naastgelegen school maar is tevens een ontmoetingsplek voor hen die even willen genieten van een fantastisch mooi stukje natuur heel dicht bij huis. Momenteel is de tuin winterklaar gemaakt.

Komend seizoen zijn wij van plan om naast de reguliere openingstijden (op de dinsdagmorgen en vrijdagmorgen) ook een of meerdere middagen open te gaan als “theetuin”, waarbij ook bloemen geplukt kunnen worden.

Dit om meer mensen – zeker tijdens deze zware coronatijden – een plek te bieden waar het goed toeven is in een fantastisch mooie omgeving. 

Het kopje thee en/of kopje koffie zal gratis worden aangeboden.

Volgend jaar is de tuin weer open vanaf begin mei en kan op de dinsdagmorgen en vrijdagmorgen weer worden bezocht vanaf 10.00 uur. Eenieder die dat leuk vindt om ook te komen helpen is van harte welkom. 

In deze biologische tuin worden verschillende technieken toegepast ten aanzien van grondverbetering, bemesting, ongediertebestrijding en kweekmethoden. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen toegepast en de bemesting geschiedt volgens een specifieke Japanse methode. Daarnaast wordt het no-dig principe toegepast waardoor je een “luie” tuinman kunt worden. Door het toepassen van permacultuurprincipes in de tuin is de opbrengst beter en hoger. 

Het werken in de tuin verhoogt daarnaast het serotoninegehalte in de mens, waardoor je gelukkiger wordt. Wroeten in de aarde is een perfecte tijdsbesteding om even afleiding te vinden in deze bijzondere tijden. Het aardige in de moestuin is dat niets hoeft en alles mag.

De 9 muskus eenden zorgen voor de nodige bemesting van de boomgaard, de Chabot-haan ziet erop toe dat zijn 4 hennetjes verrukkelijke eitjes blijven leggen en de 60 goudvissen doen het fantastisch goed in het unieke aquaponicsysteem dat heel bijzonder is voor een moestuin.

Afgelopen jaar is onder andere begonnen met het kweken van verschillende soorten pepers. 

Wij hadden 100 verschillende soorten in de tuin staan en begin december wordt weer een start gemaakt met het opkweken van nog 70 verschillende soorten. Als alles volgens planning verloopt, zal medio 2021 de moestuin een van de grootste peperverzamelingen in Nederland bezitten.

De zaadjes van de verschillende pepers evenals peperpoeders zijn dan ook op de tuin verkrijgbaar net als home-made sambals.

Kom gerust een keer kijken in een van de mooiste moestuinen van Nederland.

U bent van harte welkom.

Hans Ros werkzaam in de moestuin