Rondom beschut door bomen en struikgewas ligt naast de basisschool Kleurrijk op de Jacob Catslaan een schitterende moestuin. Een waar paradijsje midden in het dorp van Waddinxveen en waarschijnlijk de mooiste moestuin in Nederland.

Met financiële steun van de Rotaryclub Waddinxveen en het wijkplatform en heel veel verschillende sponsoren is in een paar jaar tijd uit vrijwel niets een oase van rust en een moestuin gecreëerd waar het goed vertoeven is. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen tijdens de reguliere openingstijden en als u dat wilt kunt u zelf ook een handje meehelpen. Helpende handen zijn altijd nodig.

Helpen is geheel vrijwillig en er is ook geen enkele verplichting. Er wordt rekening gehouden met fysieke mogelijkheden zodat iedereen een bijdrage kan leveren. Dit jaar had de tuin een andere start dan andere jaren. In verband met de coronacrisis moest de tuin worden gesloten voor publiek en is pas afgelopen juni weer opengesteld. De vaste 3 vrijwilligers hebben er in die periode wel voor het noodzakelijke onderhoud gezorgd. Nieuwe gewassen werden gezaaid en de verzameling verschillende pepers in de kas is indrukwekkend te noemen. 100 verschillende soorten pepers van heel mild tot de scherpste pepers ter wereld beginnen steeds meer vruchten te geven.

De tuin beschikt over een aparte boomgaard en heeft een eigen imker met bijenvolken. In totaal zijn nu 21 fruitbomen op de tuin aanwezig inclusief een olijfboom.

De tuin heeft ook een uniek aquaponicssyteem met 30 grote goudvissen waar gewassen in worden geteeld . Aquaponics is een systeem waarbij groenten in een waterbak worden gekweekt en de bemesting plaatsvindt door vissen. De planten halen de benodigde voedingsstoffen uit het water en zuiveren het water dus tegelijk. Een perfect ecosysteem.

De opzet van de tuin heeft een educatief doel voor leerlingen van de er naast gelegen school, maar ook kinderen en leerkrachten van andere scholen zijn natuurlijk van harte welkom. Nadat de scholen weer open mochten hebben alle kinderen van groep 8 van basisschool Kleurrijk meerdere malen kunnen helpen in de tuin.

Vanwege het educatieve doel worden er zoveel mogelijk verschillende gewassen verbouwd. Tevens wordt aandacht besteed aan zogenaamde “vergeten groenten” zoals bijvoorbeeld pastinaak, palmkool, ramanas en rode melde. De tuin is geheel biologisch van opzet, dat wil zeggen dat geen bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen worden gebruikt. Bemesting van de tuin geschiedt via een Japanse methode door het maken van Bokashi. Dit is het sap van gefermenteerd groenafval.

De opbrengst van de tuin is voor de vrijwilligers en wordt gratis aangeboden aan het Inloophuis, de opvolger van het Bruisnest. Om de tuin zelfvoorzienend te maken worden tevens gewassen en eigengemaakte producten tegen een geringe vergoeding te koop aangeboden. De calendula zeep en calendula zalf zijn al populaire producten evenals de courgettes op zoet-zuur. Deze verkoop is noodzakelijk gezien het krappe budget van het wijkplatform waardoor de tuin dit jaar geen financiële steun heeft mogen ontvangen en inmiddels dus geheel selfsupporting is.

Het werken in de tuin heeft een heilzaam effect. Mensen worden door het wroeten in de aarde blij en gelukkiger. Kom gerust een keer kijken en ervaar de schitterende rustgevende omgeving onder het genot van een gratis kopje koffie of thee. U bent van harte welkom.

In het seizoen is de tuin elke dinsdagmorgen en vrijdagmorgen open van 10.00 uur – 12.30 uur